Riešutų sviestas – amerikietiška tradicija užkariauja ir lietuvių širdis (0)

Publikuota: 2020-10-22 Kategorija: Laisvalaikis
Riešutų sviestas – amerikietiška tradicija užkariauja ir lietuvių širdis
Riešutų sviestas

Riešutų sviesto istorija – marga ir įvairi, kaip ir pačių sviestų įvairovė. Šio deserto-užkandžio-padažo įdomybės slepiasi jau ir pačiame pavadinime, juk riešutų svieste sviesto rasime tiek pat, kiek ir „Paukščių piene“ rasime pieno, tai yra – nė lašo. Taigi kur ir kaip atsirado riešutų sviestas? Kodėl verta stiklainiuką sviesto visada turėti savo spintelėje? 

Riešutų sviesto kelionė aplink pasaulį 

Riešutų sviestas šiandien mums pirmiausia asocijuojasi su JAV ir tradiciniais jų priešpiečiais, kai vaikai mokykloje valgo tik garsiuosius „PB&Jelly“ arba tiesiog riešutų sviestu ir džemu suteptus sočius sumuštinius. Tačiau pirmieji jį gaminti prieš 3500 metų pradėjo gaminti Peru ir Brazilijos gyventojai. Keliautojai riešutus naudojo kaip mainų valiutą, tokiu būdu Ispanai riešutus pardavė Azijos pirkliams, šie afrikiečiams, o apie 1700-uosius metus riešutai vėl grįžo į Ameriką, tik šįkart – Šiaurės.

Apie 1900-uosius JAV gydytojas, prižiūrintis senelius globos namuose, sugalvojo iš riešutų pagaminti minkštą kreminę masę, kuri būtų lengvai kramtoma jo bedančių pacientų. Riešutai yra puikus baltymų šaltinis, taigi gydytojas sviestą skyrė tiems pacientams, kurie nebegalėjo kramtyti mėsos. Greitai riešutų sviestas dėl savo maistingumo buvo įtrauktas ir į JAV kariuomenės racioną, jis buvo svarbi kareivių mitybos dalis ir I-ame ir II-ame pasauliniuose karuose. 

Riešutų sviesto nauda 

Riešutų sviesto maistinės savybės priklauso nuo to, iš kokių riešutų jis pagamintas. Dažniausiai riešutų sviestas gaminamas iš žemės riešutų, tačiau taip pat populiarūs migdolų, anakardžių, pistacijų ir kitų riešutų bei sėklų sviestai. Visgi jei kalbėtume apie standartinį žemės riešutų sviestą, reikėtų žinoti, kad jame daug lengvai pasisavinamų riebalų. Taip pat jame yra visos nepakeičiamosios (t. y. tokios, kurių žmogaus organizmas negali pats pasigaminti) aminorūgštys. Svieste yra Omega 6 ir 9 riebalų rūgščių, vitaminų A, E, D, B, taip pat gausu mineralų – magnio, jodo, kalcio, geležies, vario ir kt.

Riešutų sviestas pilnas naudingų medžiagų, be to – tai koncentruotas brangaus produkto – riešuto – gaminys. Todėl nenuostabu, kad riešutų sviestas gali būti brangus. Žinoma, riešutų sviesto galite bandyti pasigaminti namuose, tam reikės tik riešutų ir itin galingo maisto smulkintuvo. Arba galite įsigyti riešutų sviesto tada, kai jam taikomos „Rimi“ akcijos. 

Kaip ir su kuo valgyti riešutų sviestą 

Riešutų sviestas – labai universalus produktas. Žinoma, pirmiausia jį galite naudoti kaip užkandį. Jį galima tepti ant duonos ar batono ir valgyti sočius ir maistingus sumuštinius. Šiuos sumuštinius galima pagardinti uogiene, šviežiais vaisiais ar uogomis.

Riešutų sviestas gali būti ir puikus ingredientas, gaminant įvairius desertus. Čia reikia tik jūsų fantazijos. Nuo riešutų sviestu įdaryti kepto obuolio, iki šaukšto riešutų sviesto obuolių pyrago tešloje. Sviestas suteiks gaminiams išskirtinio subtilaus ir sodraus riešutų skonio.

Maistui gaminti ir marinuoti: riešutų sviestas gali tapti geru jūsų draugu gaminant prabangius savaitgalio pietus. Nesvarbu, ar jie bus mėsiški, ar vegetariniai – šaukštas riešutų sviesto pagardins troškinį ar sriubą. Žinoma, jo skonis specifinis ir jis patiks ne visiems, tačiau garantuotai sulauksite klausimų, kokius naujus prieskonius naudojote. Riešutų sviestas itin gerai dera su patiekalais iš ryžių ar kitų makaronų, taip pat suteikia subtilaus prieskonio troškintai mėsai.

 

Užs. nr. 1158.

Dalintis naujiena

Sponsored Video